Rolnictwo |
Powiat ma charakter rolniczy, w którym wzrasta znaczenie gospodarstw towarowych. W ponad 1250 z nich produkuje się mleko, uprawiane jest zboże, rośliny pastewne oraz prowadzona jest hodowla trzody chlewnej. Hitem na skalę europejską jest uprawa papryki w okolicach Przytyka i Zakrzewa. To swoiste „paprykowe zagłębie” Polski, skąd pochodzi 80 proc. krajowej produkcji tego warzywa. To tu każdego roku odbywają się Ogólnopolskie Targi Papryki, będące okazją do spotkań biznesowych i zaprezentowania nowinek techniczno - naukowych w dziedzinie rolnictwa. Impreza ma charakter pikniku z bogatą oprawą artystyczną i kulinarną, co powoduje, że rośnie zainteresowanie produkowaną ekologicznie papryką w Polsce i za granicą.
Sukcesywnie wzrasta powierzchnia upraw roślin oleistych i roślin wykorzystywanych na biopaliwa oraz do celów energetycznych. Oprócz wymienionego sektora produkcji rolniczej szansą na wzrost dochodów rolników w przyszłych latach jest produkcja wołowiny kulinarnej.
Dzięki dużym zmianom w rolnictwie rozwija się również sektor przetwórstwa rolno - spożywczego, w którym funkcjonuje 80 zakładów przetwórczych, również o znaczeniu ponadregionalnym.
Odpowiednie obszary do produkcji rolniczej metodami ekologicznymi spowodowały wśród rolników nie tylko zainteresowanie tą dziedziną - w powiecie funkcjonuje 48 gospodarstw ekologicznych - ale przyczyniają się również do rozwoju gospodarstw agroturystycznych, położonych w okolicy o ciekawej historii, specyficznym folklorze i atrakcyjnej turystycznie lokalizacji.